CARIES

 

Når bakterier får lov til at florere i munden, kan de – eller rettere deres affaldsstoffer – skabe huller (caries) i tænderne. Med en sund og varieret kost opretholdes et naturlig balance, mens en usund kost forrykker balancen og giver bakterierne alt for gode vækstmuligheder.

 

Hvis man dagligt drikker mange sukkerholdige læskedrikke, spiser klistrede karameller, bolsjer og andre sukkersager, så har man rigtig gode chancer for at få huller i tænderne. Hvis hullerne ikke hurtigt bliver lukket hos tandlægen, kan bakterierne endda få mulighed for at ”arbejde i det skjulte” og skabe større eller flere huller.

 

Et mindre hul kan lukkes med en plombe af amalgam eller plast. Amalgam er stærkt og holdbart og bruges typisk til de bageste tænder, mens plastmaterialet bruges til de forreste tænder. Hvis hullet har fået lov til at vokse sig stort, kan det være nødvendigt at sætte en krone på tanden - hvis tanden da stadig står til at redde.

 

Det er altså primært kostvanerne hos den enkelte, der skaber grobund for huller i tænderne. Andre faktorer kan dog også

fremme caries, så udover den daglige, grundige tandpleje derhjemme, er et eller flere årlige tandlægebesøg absolut anbefalelsesværdigt.

 

 

 

 

Tandfakta.dk er en generel informationsside om tandbehandling. Oplysninger givet i tekst og billeder er udelukkende informativt retningsgivende og kan ikke gælde for en faglig vurdering af specifikke tandbehandlinger eller anden specifik odontologisk rådgivning. Søg altid tandlæge, når du har ondt, har problemer med tænderne eller ønsker specifik rådgivning vedrørende behandling.

PRAKTISERENDE TANDLÆGERS FORBRUGEROPLYSNING  |  AMALIEGADE 17  |  1256 KØBENHAVN K