Forside

Information fra tandlægen

KRONER OG BROER

 

En krone er en kunstigt fremstillet tand, der sættes fast på en knækket eller ødelagt tand. Kronen fremstilles primært af porcelæn og guld, men også af andre materialer, og der kommer hele tiden nye til. Guld er den stærkeste og bedste løsning, hvor kronen ikke ses – typisk helt bagest i munden.

 

En porcelænskrone kan være af rent porcelæn eller have en kerne af guld, og kronen kan indfarves, så den helt falder sammen med de øvrige tænder. Sådan en kunstig tand kan holde i årevis, så det er både en stærk og kosmetisk fin løsning.

 

Hvis flere tænder ved siden af hinanden skal udskiftes, vil man typisk fremstille en såkaldt bro. En bro fremstilles af porcelæn og/eller guld ligesom kronen, og broen sættes fast på de rigtige tænder eller på et implantat – altså et indopereret kunstigt fæste. Broen vil både føles og se ud som de tænder, den erstatter.

 

Er tandroden uberørt og intakt bevares denne under kronen. Er tandroden ødelagt vil tandlægen først foretage en rodbehandling før kronen eller broen etableres.

 

 

Tandfakta.dk er en generel informationsside om tandbehandling. Oplysninger givet i tekst og billeder er udelukkende informativt retningsgivende og kan ikke gælde for en faglig vurdering af specifikke tandbehandlinger eller anden specifik odontologisk rådgivning. Søg altid tandlæge, når du har ondt, har problemer med tænderne eller ønsker specifik rådgivning vedrørende behandling.

PRAKTISERENDE TANDLÆGERS FORBRUGEROPLYSNING  |  AMALIEGADE 17  |  1256 KØBENHAVN K